# Kto może widzieć i zmieniać pracowników

_Skileo Zasoby ludzkie › Pracownicy · Kto może to zrobić: Właściciel firmy, Członek_

Właściciel firmy może wszystko w pracownikach. Członek potrzebuje uprawnienia Pracownicy oraz kolejnych uprawnień, aby widzieć dane kontaktowe, dane wrażliwe i wynagrodzenia.

## “Właściciel firmy”

Użytkownik z rolą “Właściciel firmy” widzi każdego pracownika i każdy zespół i może robić z nimi wszystko.

## “Członek”

Użytkownik z rolą “Członek” potrzebuje uprawnień, które nadaje użytkownik z rolą “Właściciel firmy” w sekcji “Ustawienia”, na karcie “Członkowie”.

- Aby widzieć listę pracowników, strony pracowników, zespoły i schemat organizacyjny: uprawnienie “Podgląd” do sekcji “Pracownicy”.
- Aby dodawać, zmieniać, importować, eksportować, zapraszać i usuwać pracowników i zespoły oraz wystawiać oceny, pisać komentarze i prywatne notatki: uprawnienie “Edycja” do sekcji “Pracownicy”.

Bez uprawnienia do sekcji “Pracownicy” pozycji “Pracownicy” nie ma w jego menu. Przycisk, którego nie może używać, się nie pokazuje.

## Dane, które wymagają osobnego uprawnienia

Niektóre dane są ukryte lub wyszarzone bez osobnego uprawnienia. Poziom Podgląd pozwala członkowi je widzieć, Edycja pozwala je zmieniać.

- “Dane kontaktowe”: e-mail, telefon, adres i dane kontaktów alarmowych. Bez tego uprawnienia są widoczne jako `***`.
- “Dane wrażliwe”: obywatelstwo i numer ubezpieczenia społecznego.
- “Dane o wynagrodzeniu”: wynagrodzenia oraz sekcje “Historia umów” i “Udziały w firmie i benefity”.

## Karty strony pracownika

- “Urlopy”: wymaga uprawnienia do sekcji “Urlopy”. Z uprawnieniem do zapisu członek może też zmieniać pulę urlopu na stronie edycji.
- “Zadania”: wymaga uprawnienia do sekcji “Zadania”. Z uprawnieniem do zapisu członek może przypisywać i usuwać zadania.
- “Dokumenty”: wymaga uprawnienia do sekcji “Dokumenty”. Z uprawnieniem do zapisu członek może przypisywać i odbierać dokumenty.
- “Rozpocznij offboarding”: wymaga uprawnienia “Edycja” zarówno do sekcji “Pracownicy”, jak i do sekcji “Offboarding”.

Komentarze widzi każdy, kto może otworzyć stronę pracownika. Prywatne notatki widzi tylko osoba, która je napisała. Nie widzi ich nawet użytkownik z rolą “Właściciel firmy”.

## Pracownik

Pracownik nigdy nie widzi listy pracowników, zespołów, schematu organizacyjnego ani własnej strony pracownika. Widzi swoją przestrzeń i swój profil. Zobacz [Co Twoi pracownicy widzą w Skileo](https://www.skileo.com/help/pl/what-employees-see).


## Częste pytania

### Dlaczego widzę `***` zamiast adresu e-mail?

Nie masz uprawnienia do sekcji “Dane kontaktowe”. Poproś o nie użytkownika z rolą “Właściciel firmy” Twojej przestrzeni roboczej.

### Czy członek może przywrócić usuniętego pracownika?

Nie. Usunięci pracownicy nie trafiają do sekcji “Kosz”. Zobacz [Usuwanie pracownika lub offboarding](https://www.skileo.com/help/pl/delete-or-offboard-an-employee).

---
https://www.skileo.com/help/pl/who-can-see-employees · Zaktualizowano: 2026-11-09
